Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

KREATIVNO PISANJE: Pisanje komedije

Mi na Helem Nejse Talent Akademiji znamo da je komedija ozbiljna stvar. Duboko smo uvjereni u moć humora kao alata za istraživanje, kritiku i transformaciju društva u kojem živimo. Kroz ovaj program, uronit ćemo u svijet smijeha, satire i komičnih tehnika kako bismo razvili autentične glasove koji će ne samo zabavljati, već i poticati dublje razumijevanje ljudske prirode i društva u cjelini. 

Kroz sedam dana našeg programa, istražit ćemo različite aspekte komedije kao žanra, ističući njezinu sposobnost da istovremeno zabavlja i provocira, da oslobađa smijeh i potiče promjenu. Od antičke komedije do savremenih satiričnih serija, analizirat ćemo različite forme i stilove, kako bismo razumjeli njihov utjecaj na naše društvo i kulturu. 

Jedan od ključnih fokusa programa bit će društvena uloga komedije. Kroz teoretska predavanja, praktične radionice i interaktivne diskusije, istražit ćemo kako komedija može biti alat za promicanje socijalne pravde, političke svijesti i kulturne raznolikosti. Kroz analizu komičnih tekstova, filmova i predstava, potaknut ćemo polaznike da kritički razmišljaju o ulozi humora u savremenom kontekstu. 

Osim teorijskog pristupa, polaznici će imati priliku razvijati vlastite projekte u oblasti komike pod mentorstvom iskusnih pisaca, redatelja i glumaca. Ovo je prilika za buduće autore i autorice da prošire svoje znanje o književnosti, umjetnosti, teatru i filmu, te da svoj talent stave pred izazov intenzivnog usavršavanja. Kroz interaktivne diskusije, radionice i mentorski rad, polaznici će izoštriti svoje spisateljske i kritičke sposobnosti, stvarajući originalne i provokativne komične sadržaje. 

Pridružite nam se na Helem Nejse Talent Akademiji i istražite moć komedije kao alata za promjenu i oslobađanje kreativnog potencijala. S nama, dobit ćete priliku da se vaše ideje kritički prodube i razviju, realiziraju i iskušaju pred publikom koju će sačinjavati stručnjaci i etablirani pisci.