Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Informacione tehnologije – odgovorno kodiranje

Program Informacione tehnologije – odgovorno kodiranje polazi od činjenice da je tehnologija realnost 21. stoljeća, ali i od utiska da je socijalno odgovoran razvoj tehnologije isuviše zanemaren uslijed današnje odvojenosti ICT sektora od realnih društveno-političkih zbivanja i problema. Utoliko je imperativ unutar ovog programskog segmenta, pored praktičnih znanja koja će ponuditi u ovom polju, etičku i društvenu odgovornost učiniti neodvojivima od inženjerske struke.

Ciljevi programa su povećanje tehničke stručnosti, osjećaja za građanski angažman i razmatranje etičkih pitanja vezanih za tehnologiju koja istinski postaje ekstenzija ljudskog bića i opće pravo i dobro.

Kroz sedmodnevnu akademiju, učesnici će imati priliku raditi s nekim od najboljih i najprepoznatljivijih stručnjaka iz Evrope i regiona Zapadnog Balkana. Teme koje ćemo obrađivati su: slobodni i otvoreni softver; šta je to civic tech; razgovarat ćemo o pitanjima digitalnih prava i sloboda na internetu, kao i o konceptima poput net neutralityja, cenzure na internetu i online nadzoru.

Cyber sigurnost je fundamentalno pitanje u informacijskim tehnologijama, pa ćemo u saradnji s našim partnerima pružiti kvalitetan pregled ove široke teme, kako s aspekta trenutnog stanja na Zapadnom Balkanu, tako i u svijetu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo izazovima vještačke inteligencije, koja je u posljednjih nekoliko godina, naizgled, promijenila svijet kakvog poznajemo. U danima nazvanim Dan industrije i Dan umjetnosti i tehnologije, predstavit ćemo neke od najvažnijih IT kompanija iz BiH i regiona i upoznati se s iskusnim profesionalcima. Bavit ćemo se pitanjima generativne umjetnosti i vidjeti kako se umjetnost i inženjerstvo međusobno nadopunjuju.

Kroz “hackathon” sesije radit ćemo na razvoju softvera s tematskim fokusom na aktuelne društvene probleme, poput širenja lažnih vijesti, ekologije ili korupcije. Ovaj hackaton će pružiti dodatnu priliku za praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina, kao i za promociju društveno odgovornog pristupa u razvoju softvera.

Program je otvoren za mlade osobe sa strasti prema tehnologiji, građanskom angažmanu i stvaranju pozitivnog utjecaja unutar vlastite zajednice. Bez obzira na to radi li se o studentima koji namjeravaju tek zakoračiti u svijet IT industrije, mladim profesionalcima koji žele svoja znanja podvrgnuti društveno korisnim ciljevima, ili aktivistima svjesnim utjecaja i snage moderne tehnologije, ovaj program će polaznike/polaznice opremiti tehničkim vještinama, ali i znanjem o prirodi društvenih problema čijem rješenju tehnologija može doprinijeti.