Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Muzika: Primijenjena muzička produkcija

Više no ikada prije, čitav svijet ima muzičku podlogu! Od reklama za radio do sound-designa holivudskih filmova, program Primijenjena muzička produkcija nudi teoretska i praktična znanja za stvaranje u svim medijima.

Predavači

Tihomir Radić

Helem Nejse

Tihomir Radić poznatiji kao Toshi Domaćin je muzički producent i član grupe Helem Nejse.

Mirza Tahirović

Berklee/Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Kompozitor filmske muzike, montažer zvuka i mikser za film, TV i druge medije. Aktivni istraživač i nastavnik u oblasti muzičke i audio postprodukcije.

Dino Šukalo

Modra rijeka studio

Dino Šukalo je poznati bosanskohercegovački multiinstrumentalista, aranžer i producent sa dugogodišnjom karijerom, reznim saradnjama i velikim iskustvom komponovanja muzike za pozorišne predstave, tv serije i filmove.

Marko Stojanović Louis

Muzičar

Populani kantautor i muzičar, kojeg mediji u regionu opisuju kao jednog od najboljih i najautentičnijih izvođača/muzičara na prostorima bivše Jugoslavije.

Biljana Leković

Centar za istraživanje popularne muzike

Biljana Leković je muzikologinja, diplomirala je i doktorirala na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2010. godine zaposlena ja na istoj instituciji, trenutno u zvanju docenta. Rukovodilac je Centra za istraživanje popularne muzike.

Brano Jakubović

Dubioza Kolektiv

Brano Jakubović najpoznatiji je kao producent i frontman grupe Dubioza Kolektiv.

Ana Krstajić

Berklee

Nagrađivana srbijanska kompozitorka sa diplomama Fakulteta muzičke umetnosti na odseku kompozicija i orkestracija i prestižnog Berklee-ja. na HNTA Akademiji održat će predavanje: "Komponovanje muzike za Film, TV i Video Igre".

Mladen Milićević

Loyola Marymount University, Los Angeles

Dr. Mladen Milićević je profesor emeritus u Školi za film i televiziju na odsjeku za “recording arts” u Loyola Marymount University u Los Angelesu. Mladen ima impozanto radno i predavačko iskustvo u raznim oblastima zvuka i muzike.

Dejana Mutavdžin

Fakultet muzičke umetnosti Beograd

Dejana Mutavdžin je doktorant psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završila osnovne i master akademske studije. Radi kao asistent na psihološkim predmetima na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Program

Muzička produkcija “3u1”

Marko Stojanović Louis
Helem Nejse Studio

Na ovoj izuzetno zanimljivoj radionici, sa Markom ćete proći proces stvaranje pjesme iz vizure pojedinca koji je ujedno autor, producent i izvođač. Koristeći sve resurse koje pojedinac može da posjeduje, u ovoj radionici otkrivamo nove mogućnosti koje nam pružaju tehnologije....

Popularna muzika i mehanizmi muzičke industrije

Biljana Leković
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Na predavanju “Popularna muzika i mehhanizmi muzičke industrije” uronit ćemo u sferu popularne muzike koja seže od teorije pa do same prakse. Od historije popularne muzike, načina analize i razumijevanja popularne muzike, pa sve do produkcije i mehanizama po kojima sama muzička industrija djeluje...

Komponovanje muzike za Film, TV i Video Igre

Ana Krstajić
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Kroz svoje dugogodišnje obrazovanje na prestižnim obrazovnim instutucijama, ali i kroz svoje veliko iskustvo, Ana Krstajić, koja danas važi za jednu od najboljih i najperspektivnijih kompozitorki, će nas voditi kroz proces komponovanja za Film, TV i Video Igre...

KomP(S)Ilacija – Komunikacija, psihologija i muzika

Dejana Mutavdžin
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Kako da ostavim dobar utisak na sceni? Kako da bolje predstavim sebe (i svoje ideje)? Kako da postanem bolji timski igrač? Kako da se zauzmem za sebe (i svoje ideje), a da ne povredim druge? Ako ste ikada sebi postavili barem jedno od ovih pitanja, onda je “KomP(S)Ilacija” pravo predavanje za vas.

Moć muzike u filmu, TV seriji i pozorišnoj predstavi

Dino Šukalo
Studio Modra rijeka

Kolika je moć muzike u filmovima, tv serijama i pozorišnim predstavama otkrit ćete kroz zanimljivu radionicu sa Dinom Šukalom. Radionica će pokazati i kako od inicijalne ideje doći do okvirno gotove muzike za scenu.

Q and A sa Branom

Brano Jakubović
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Na Q&A sesiji koja će biti moderirana, imat ćete priliku da pitate sve što do sada niste imali da pitate nekoga ovako iskusnog kao što je Brano iz Dubioze kolektiv.

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kako je pristupačnost produkcije transformirala način na koji kreiramo muziku?

Inntervju: Tihomir Radić

News image

Naracija i emocija u novinarstvu: Koje granice postavlja etika?

Intervju: Branko Čečen

News image

Fenomen retro dizajna: JUS Project na Talent Akademiji

U vremenu u kojem tehnologija napreduje nevjerovatnom brzinom a digitalni svijet postaje sve dominantniji, jedna pojava privlači posebnu pažnju dizajnerske zajednice i šire publike - fenomen.

News image

Helem Nejse Talent Akademija na više lokacija u Sarajevu

Helem Nejse Talent Akademija ove godine nudi svoj program na više različitih lokacija u Sarajevu. Lokacije su pažljivo odabrane kako bi pružile inspirativno okruženje i praktično iskustvo...

News image

Kako se upisati na Helem Nejse Talent Akademiju 2024?

Helem Nejse Talent Akademija je sedmodnevni program edukacije i usavršavanja u oblasti kreativnih industrija i pruža jedinstvenu priliku mladim talentima da istraže svoje potencijale...

News image

Muzika koja oživljava svijet video igara

U svijetu video igara, muzika nije samo pozadinska pratnja, već ključni faktor koji doprinosi atmosferi, emociji i dinamici igre. Kompozitori poput Nobuo Uematsu, Jesper Kyd i Yoko Shimomura

Kako aplicirati?

How to apply image

Pronađi program koji ti najviše odgovara

Pogledaj pet programa Helem Nejse Talent Akademije, njihove predavače i sadržaj i pronađi onaj koji ti najviše odgovara. Nudimo ljetnu školu iz oblasti kreativnog pisanja, novinarstva, muzičke produkcije, informacionih tehnologija, te grafičkog dizajna i animacije.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Registrujte se i aplicirajte na program koji vas zanima

Nakon registracije na stranicu, aplicirajte za program koji vas najviše interesuje. U aplikaciji trebate odgovoriti na pet jednostavnih pitanja, priložiti biografiju, motivacijsko pismo i prijašnje radove iz ove oblasti, ukoliko ih imate.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Izbor najboljih kandidata

U suradnji s predstavnicima i predavačima svakog programa, najbolje aplikante ćemo pozvati na online intervju, a nakon toga, najbolje od njih pozvati da potpišu stipendiju za Helem Nejse Talent Akademiju.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Potpisivanje stipendije

Najbolji kandidati će potpisati stipendiju koja pokriva troškove puta, smještaja, hrane i pića, te vas dovodi na nezaboravno sedmodnevno iskustvo u Sarajevu.

1
2
3
4
Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student muzičke produkcije da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje će teme biti obrađene na ovom odsjeku?

Komponovanje za film, video igre, radio i tv, montaža i obrada zvuka za sliku u pokretu, hip hop produkcija, snimanje, miks i mastering, te psihologija i teorija muzike samo su neke od tema kroz koje će aktivno proći polaznici ovog programa, a sve to uz predavače koji su svoje ogromno iskustvo stekli u raznim domenama kreativne i medijske industrije.

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

Program će biti koncipiran na hands-on principu, u kojem će polaznici kroz zanimljive zadatke, radionice i analize imati bolji uvid u procese bavljenja muzičkom i audio produkcijom. Ovaj program je većinski baziran na praktičnim zadacima a sve teorijske segmente polaznici će imati priliku probati i u praksi. Za to smo obezbijedili pristup vrhunskim studijima u Sarajevu. 

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na programu Primijenjene muzičke produkcije, sa polaznicima će raditi devet predavača a radi se o emimentnim stručnjacima iz ove oblasti, čiji rad ih rangira u sam vrh regionalne scene. 

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje. 

Trebam li biti sposoban raditi u određenom software-u da bih učestvovao?

Da bi pohađali ovaj program, polaznici trebaju biti sposobni raditi u nekom od DAW software-a, a preferirani su ProTools, Cubase i Ableton.

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: