Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Muzika: Primijenjena muzička produkcija

Više no ikada prije, čitav svijet ima muzičku podlogu! Od reklama za radio do sound-designa holivudskih filmova, program Primijenjena muzička produkcija nudi teoretska i praktična znanja za stvaranje u svim medijima.

Predavači

Tihomir Radić

Helem Nejse

Tihomir Radić poznatiji kao Toshi Domaćin je muzički producent i član grupe Helem Nejse.

Mirza Tahirović

Berklee/Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Kompozitor filmske muzike, montažer zvuka i mikser za film, TV i druge medije. Aktivni istraživač i nastavnik u oblasti muzičke i audio postprodukcije.

Marko Stojanović Louis

Muzičar

Populani kantautor i muzičar, kojeg mediji u regionu opisuju kao jednog od najboljih i najautentičnijih izvođača/muzičara na prostorima bivše Jugoslavije.

Dino Šukalo

Modra rijeka studio

Dino Šukalo je poznati bosanskohercegovački multiinstrumentalista, aranžer i producent sa dugogodišnjom karijerom, reznim saradnjama i velikim iskustvom komponovanja muzike za pozorišne predstave, tv serije i filmove.

Biljana Leković

Centar za istraživanje popularne muzike

Biljana Leković je muzikologinja, diplomirala je i doktorirala na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2010. godine zaposlena ja na istoj instituciji, trenutno u zvanju docenta. Rukovodilac je Centra za istraživanje popularne muzike.

Mladen Milićević

Loyola Marymount University, Los Angeles

Dr. Mladen Milićević je profesor emeritus u Školi za film i televiziju na odsjeku za “recording arts” u Loyola Marymount University u Los Angelesu. Mladen ima impozanto radno i predavačko iskustvo u raznim oblastima zvuka i muzike.

Ana Krstajić

Berklee

Nagrađivana srbijanska kompozitorka sa diplomama Fakulteta muzičke umetnosti na odseku kompozicija i orkestracija i prestižnog Berklee-ja. na HNTA Akademiji održat će predavanje: "Komponovanje muzike za Film, TV i Video Igre".

Dejana Mutavdžin

Fakultet muzičke umetnosti Beograd

Dejana Mutavdžin je doktorant psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završila osnovne i master akademske studije. Radi kao asistent na psihološkim predmetima na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Program

Muzička produkcija “3u1”

Marko Stojanović Louis
Helem Nejse Studio

Na ovoj izuzetno zanimljivoj radionici, sa Markom ćete proći proces stvaranje pjesme iz vizure pojedinca koji je ujedno autor, producent i izvođač. Koristeći sve resurse koje pojedinac može da posjeduje, u ovoj radionici otkrivamo nove mogućnosti koje nam pružaju tehnologije....

Popularna muzika i mehanizmi muzičke industrije

Biljana Leković
Helem Nejse Studio

Na predavanju “Popularna muzika i mehhanizmi muzičke industrije” uronit ćemo u sferu popularne muzike koja seže od teorije pa do same prakse. Od historije popularne muzike, načina analize i razumijevanja popularne muzike, pa sve do produkcije i mehanizama po kojima sama muzička industrija djeluje...

Komponovanje muzike za Film, TV i Video Igre

Ana Krstajić
Helem Nejse Studio

Kroz svoje dugogodišnje obrazovanje na prestižnim obrazovnim instutucijama, ali i kroz svoje veliko iskustvo, Ana Krstajić, koja danas važi za jednu od najboljih i najperspektivnijih kompozitorki, će nas voditi kroz proces komponovanja za Film, TV i Video Igre...

KomP(S)Ilacija – Komunikacija, psihologija i muzika

Dejana Mutavdžin
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Kako da ostavim dobar utisak na sceni? Kako da bolje predstavim sebe (i svoje ideje)? Kako da postanem bolji timski igrač? Kako da se zauzmem za sebe (i svoje ideje), a da ne povredim druge? Ako ste ikada sebi postavili barem jedno od ovih pitanja, onda je “KomP(S)Ilacija” pravo predavanje za vas.

Moć muzike u filmu, TV seriji i pozorišnoj predstavi

Dino Šukalo
Studio Modra rijeka

Kolika je moć muzike u filmovima, tv serijama i pozorišnim predstavama otkrit ćete kroz zanimljivu radionicu sa Dinom Šukalom. Radionica će pokazati i kako od inicijalne ideje doći do okvirno gotove muzike za scenu.

Tehnike snimanja u otvorenom prostoru

Mirza Tahirović
Studio Chelia

Dvodnevna radionica sa Mirzom Tahirovićem će vas upoznati sa svim aspektima zvuka na filmu. Na prvoj radionici bit će fokus na snimanju zvuka u nekotrolisanim vanjskim uslovima.

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kazalište i komedija: razvoj, promjene, budućnost i društvena uloga

Intervju: Boris Senker

News image

Šta je "Civic Coding" i kako doprinosi boljem društvu?

Intervju: Santiago Zarate

News image

Uloga novinara u borbi protiv nejednakosti

Intervju: Aulonë Kadriu

News image

Kako su se estetski standardi i preferencije u dizajnu promijenili u decenijama iza nas?

Intervju: JUS Projekt

News image

Vodi li napredak tehnologije sigurnijem online prostoru?

Intervju: Domen Savič

News image

Je li komedija snažno oružje za pozivanje na odgovornost onih koji imaju moć?

Intervju: Almir Bašović

Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student muzičke produkcije da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje će teme biti obrađene na ovom odsjeku?

Komponovanje za film, video igre, radio i tv, montaža i obrada zvuka za sliku u pokretu, hip hop produkcija, snimanje, miks i mastering, te psihologija i teorija muzike samo su neke od tema kroz koje će aktivno proći polaznici ovog programa, a sve to uz predavače koji su svoje ogromno iskustvo stekli u raznim domenama kreativne i medijske industrije.

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

Program će biti koncipiran na hands-on principu, u kojem će polaznici kroz zanimljive zadatke, radionice i analize imati bolji uvid u procese bavljenja muzičkom i audio produkcijom. Ovaj program je većinski baziran na praktičnim zadacima a sve teorijske segmente polaznici će imati priliku probati i u praksi. Za to smo obezbijedili pristup vrhunskim studijima u Sarajevu. 

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na programu Primijenjene muzičke produkcije, sa polaznicima će raditi devet predavača a radi se o emimentnim stručnjacima iz ove oblasti, čiji rad ih rangira u sam vrh regionalne scene. 

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje. 

Trebam li biti sposoban raditi u određenom software-u da bih učestvovao?

Da bi pohađali ovaj program, polaznici trebaju biti sposobni raditi u nekom od DAW software-a, a preferirani su ProTools, Cubase i Ableton.

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: