Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Navigirajući kroz svijet dezinformacija, neetičnog izvještavanja i površnog istraživanja - ovaj program okuplja najveće regionalne eksperte u jedinstvenoj trening sedmici posvećenoj novinarstvu u novom milenijumu.

Predavači

Branko Čečen

Konsultant za medijsku pismenost

Iskusan urednik, konsultant za medije, medijsku edukaciju i medijsku pismenost, predavač i javni govornik sa značajnim prisustvom u medijima i više od decenije iskustva u upravljanju civilnim sektorom, promociji i umrežavanju, fundraisingu i promociji.

Damir Šagolj

Warm Foundation, Akademija scenskih umjetnosti

Damir Šagolj rođen je 1971. godine u Sarajevu. Od 1996. godine radi za Reuters, a iz BiH nakon rata odlazi u Iran, Liban i Izrael i druge zemlje Bliskog Istoka. Fotografisao je u New Yorku nakon napada 11. septembra, kao i nakon poplava u Pakistanu i Tajlandu, cunamija u Japanu i dešavanja u Mijanmaru. Dobitnik Pulitzerove nagrade za fotografiju. Trenutno radi kao predavač na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Faruk Zametica

N1

Faruk Zametica je fotoreporter za N1, bilježi svakodnevni društveno-politički život Bosne i Hercegovine.

Vladimir Čolaković

Fondacija EKIPA

Vladimir Čolaković član je Fondacije EKIPA i dugogodišnji novinar i TV voditelj s iskustvom rada u nekoliko TV kuća. Izvještavao je o cijelom spektru društvenih tema, od politike do pop culture i autorskih putpopisnih TV serijala.

Stefan Janjić

Fake News Tragač / Filozofski fakultet Novi Sad

Urednik portala Fake News Tragač i docent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Dobitnik je mnogih nagrada za istraživanje i naučni rad.

Ilir Gaši

Medijski stručnjak

Ilir Gaši je medijski stručnjak, novinar i kreativni producent iz Beograda. Bivši je direktor Slavko Ćuruvija fondacije, pokretač portala Cenzolovka, Škole digitalnog novinarstva i suosnivač Grupe za slobodu medija. Dobitnik prošlogodišnje Peaceful Change Iniative nagrade.

Tamara Skrozza

Konsultant za medije

Tamara Skrozza je novinarka sa 27 godina iskustva. Radila je nedjeljniku Vreme, agenciji FoNet i kao članica komisije za žalbu "Saveta za štampu". Dobitnica nagrada: ”Jug Gruzelj”, ”Osvajanje slobode”, OEBS medijska ličnost godine, ”Katarina Preradović", "Stanislav Staša Marinković” i regionalne ”Srđan Aleksić”.

Semir Mujkić

BIRN

Semir Mujkić je istraživački novinar i radi za Balkansku istraživačku mrežu, BIRN u BiH. U novinarstvu je od 2006. godine. Radio je u Online magazinu Žurnal.info, Magazinu Start i Oslobođenju. Sarađivao je sa brojnim domaćim i regionalnim medijima. Pohađao je nekoliko treninga iz oblasti novinarstva u inostranstvu među kojima je napredni Reuters trening za novinare, a učestvovao je i u brojnim stručnim konferencijama i projektima. Završio je i Reuters obuku za trenere. Rođen je 1984. godine u Zenici. Novinarstvo je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Aulonë Kadriu

Kosovo 2.0

Viši urednik u online magazinu KOSOVO 2.0. Aulone je studirala političke nauke, studij žena, roda i seksualnosti s posebnim fokusom na odnose roda, rata, nacionalizma, kao I dinamiku rigidne i nasilne maskulinosti. U 2023. godini osvojila je nagradu Best Web Story i Journalism Award for Women’s Empowerment od Asocijacije novinara na Kosovu.

Aleksandar Stanković

Hrvatska radio televizija

Aleksandar Stanković je hrvatski voditelj, urednik i pisac, najpoznatiji po svojoj kultnoj emisiji Nedjeljom u 2.

Program

Život fotoreportera

Faruk Zametica
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

U razgovoru Vladimira Čolakovića s fotoreporterom Farukom Zameticom, istražit ćemo svakodnevnicu ovog zanimanja u Bosni i Hercegovini.

Prava na internetu vs ljudska prava - postoji li razlika?

Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Radionica istražuje vezu između prava na internet i ljudskih prava. Pitanja u fokusu su: Kako su povezani? Koje izazove donosi tehnološki napredak? Da li zahtijevaju specifičan pristup? Pridružite se kako bismo produbili razumijevanje i promovirali zaštitu prava na internetu.

Posjeta redakciji N1 BiH

N1 BiH

Odsjek "Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji" Talent Akademije posjetit će redakciju N1 i saznati nešto više o radu ove medijske kuće.

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kazalište i komedija: razvoj, promjene, budućnost i društvena uloga

Intervju: Boris Senker

News image

Šta je "Civic Coding" i kako doprinosi boljem društvu?

Intervju: Santiago Zarate

News image

Uloga novinara u borbi protiv nejednakosti

Intervju: Aulonë Kadriu

News image

Kako su se estetski standardi i preferencije u dizajnu promijenili u decenijama iza nas?

Intervju: JUS Projekt

News image

Vodi li napredak tehnologije sigurnijem online prostoru?

Intervju: Domen Savič

News image

Je li komedija snažno oružje za pozivanje na odgovornost onih koji imaju moć?

Intervju: Almir Bašović

Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student novinarstva da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje će teme biti obrađene na ovom odsjeku?

Program će se fokusirati na značajne i uvijek aktualne teme, poput etike medijskog izvještavanja, borbe protiv fake-newsa i dezinformiranja javnosti ili izazova uredništva relevantnih online žurnala. Akcenat ovih predavanja bit će na novim medijima, ali ukazat će se i na iznenađujući novi interes za dugu formu narativnog novinarstva, koje pronalazi sve više publike u našem užurbanom svijetu.

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

Kroz niz predavanja i praktičnih zadataka, uz pažljivo odabrane stručnjake i etablirane novinare s dugogodišnjim iskustvom, polaznici će tokom sedam dana akademije biti upoznati s teorijom i praksom ratne fotoreportaže, intervjua, istraživačkog novinarstva, putopisnog novinarstva, ali i s drugim aspektima novinarske djelatnosti. U okviru praktičnog segmenta bit će organiziran obilazak redakcija u Sarajevu, gdje će se polaznici upoznati sa savremenim metodama provjere informacija, iskušati svoje sposobnosti i samouvjerenost pred kamerom, te razumjeti kako funkcioniraju online magazini.

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na programu Novinarstva, sa polaznicima će raditi devet predavača a radi se o emimentnim novinarima i medijskim radnicima iz regije, među kojima su poznata imena poput Aleksandra Stankovića i Damira Šagolja. 

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje. 

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: