Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Informacijske tehnologije: odgovorno kodiranje

Spajajući tehnologiju koja prožima sve segmente modernog života i oblasti građanskog angažmana i etike, program Informacijske tehnologije: odgovorno kodiranje nudi odgovore na pitanja digitalnih prava, internet sigurnosti, vještačke inteligencije i općenito korištenju tehnologije kao sredstva društvene promjene.

Predavači

Santiago Zarate

opensuse.org

Santiago je Veneculeanac koji živi u Njemačkoj i koji je preko 30 godina aktivan član i zaljubljenik u Free software i Open Source zajednicu.

Boris Brkan

Fondacija Ekipa

Jedan od osnivača Fondacije Ekipa iz Sarajeva. Diplomirao je računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, istovremeno postavši jedan od pionira područja informacionih tehnologija poznatih kao Civic Tech.

Domen Savič

Građanin D

Diplomant fakulteta novinarstva sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani i vodi NVO za digitalna prava, Građanin D, u Sloveniji. Fokusirajući se na digitalnu privatnost i sigurnost, medijsku pismenost i aktivno građanstvo, Građanin D zagovara otvoreni web, ličnu privatnost i osnaženog građanina.

Aida Mahmutović

BIRN / Detektor

"Internet Governance" je u fokusu Aidinog profesionalnog djelovanja  od  2011. godine. Na Helem Nejse Talent Akademiji vodit će radinocu "Prava na internetu vs ljudska prava - postoji li razlika?"

Jurica Banić

Cyber Security Excellence Center

Jurica je iskusan IT stručnjak koji radi kao Chief Infrastructure Officer u Cyber Security Excellence Centru koji će biti domaćini Cyber security dana odsjeka za informacione tehnologije Helem Nejse Talent Akademije.

Enes Halilović

Cyber Security Excellence Center Sarajevo

Enes Halilović je mrežni arhitekt sa više od 15 godina iskustva, trenutno radi kao Voditelj mrežnih tehnologija u CSEC-u Njegova stručnost obuhvata dizajniranje i implementaciju ICT infrastruktura, konfigurisanje i održavanje mrežnih uređaja vodećih proizvođača poput Cisco Systems i Juniper Networks...

Jasmin Kevrić

Internacionalni Burch Univerzitet

Dekan Fakulteta za inženjering, prirodne i medicinske nauke Internacionalnog Burch Univerziteta. Na Helem Nejse Talent akademiji vodit će radionice posvećene Umjetnoj inteligenciji na programu "Informacione tehnologije: Odgovorno kodiranje"

Vedran Ljubović

Ministry of Programming

Vedran Ljubović nekadašnji je profesor Elektrotehničkog fakultetua Univerziteta Sarajevo u zvanju docenta. Odbranio je doktorat na temu pretraživanja slika u JPEG kompresovanom domenu 2015. godine.

Abdulah Jamak

Atlantbh

Abdulah je završio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu i danas radi kao DevOps inženjer. Dio karijere je proveo u Rimac Automobilima i tamo upoznao rad u brzo rastućem i (pre)dinamičnom okruženju. Trenutno je zaposlen u kompaniji Atlantbh jednoj od najprominentnijih IT kompanija u BiH.

Orhan Gazibegović

eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini

Orhan obavlja funkcije Unit Managera u kompaniji Monri Payments te funkciju Predsjednika u eCommerce asocijaciji u BiH, gdje je angažovan na unapređenju digitalne trgovine s ciljem razvoja online tržišta naše zemlje. Njegova stručnost i predanost su neprocjenjivi resursi za eCommerce zajednicu u Bosni i Hercegovini. Trenutno fokusiran na inovativne načine plaćanja i unapređenje eCommerce poslovanja u Bosni i Hercegovini, Filantropiju, te vitalne inicijative za digitalnu transformaciju na državnom nivou.

Faruk Šabanović

Faruk Šabanović povezuje eksperimentalnu animaciju i kinetičke, nelinearne narativne strukture istražujuci alternativne načine pripovijedanja na sjecištima umjetnosti, kulture, i tehnologije. Njegovo radno iskustvo uključuje rad u velikim i malim studijima za animaciju i film kao scenarista, redatelj, dizajner i umjetnik, a Izlagao je i nastupao u brojnim pozorištima, galerijama, muzejima, kinima i festivalima u svijetu. Studirao je na Prirodno-Matematičkom Fakultetu i Akademiji Likovnih Umjetonsti Univerziteta u Sarajevu, a stekao je titulu magistra nauka iz kulture, umjetnosti i tehnologije na prestiznom MIT-u.

Redžinald Šimek

Redžinald Šimek je filmski i televizijski montažer. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Dugogodišnje iskustvo unutar filmske industrije rezultiralo je nagrađivanim regionalnim filmovima i TV serijama. Pored toga, učestvuje na različitim projektima sa naglaskom na istraživanja unutar novih medija.

Program

Osnove Cyber Sigurnosti

Enes Halilović
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Radionica koju realizramo uz podršku Cyber Security Excellence Centra iz Sarajeva će vam pružiti dublje razumijevanje osnovnih principa i koncepta cyber sigurnosti.

Can Technology Save the Day Software planning session

Santiago Zarate
Hotel Holiday

Nakon što smo završili rad na svim problem sessionima, krećemo u praktični dio rada na odsjeku za informacione tehnologije Talent akademije i započinjemo hackathon sesiju.

Cloud - rinfuza kompjuterskih resursa

Abdulah Jamak
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Kroz kratku interaktivnu sesiju želimo vas upoznati sa lakoćom deployanja vaših aplikacija koju nam svijet Cloud-a pruža. Uponzaćete se kako je jednostavno i uz prave korake i odluke doći od ideje do vidljivog produkta za jako malo vremena i najvažnije jako malo novca :).

Ka tehnologiji mira: umjetnički rad Faruka Šabanovića

Faruk Šabanović
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Predavanje mapira historiju kinematografije i medija s fokusom na razvoj ideje proširene kinematografije, što je potkrijepljeno primjerima interdisciplinarnog istraživanja autora u ovoj oblasti, od animiranih filmova do kinetičkih skulptura.

Generativni modeli umjetne inteligencije

Redžinald Šimek
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Pregled generativnih modela umjetne inteligencije, njihova estetika te praktična upotreba u kreativnom procesu unutar dizajna, filma i novih medija.

eCommerce – neiskorišteni potencijali u BiH

Orhan Gazibegović
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Orhan će održati predavanje na temu "Sve što trebate znati o eCommerce tržištu". Tokom ovog predavanja, Orhan će dijeliti svoja bogata iskustva i znanja stečena kroz više od dvije decenije rada u sektoru finansija, IT-a i marketinga.

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kazalište i komedija: razvoj, promjene, budućnost i društvena uloga

Intervju: Boris Senker

News image

Šta je "Civic Coding" i kako doprinosi boljem društvu?

Intervju: Santiago Zarate

News image

Uloga novinara u borbi protiv nejednakosti

Intervju: Aulonë Kadriu

News image

Kako su se estetski standardi i preferencije u dizajnu promijenili u decenijama iza nas?

Intervju: JUS Projekt

News image

Vodi li napredak tehnologije sigurnijem online prostoru?

Intervju: Domen Savič

News image

Je li komedija snažno oružje za pozivanje na odgovornost onih koji imaju moć?

Intervju: Almir Bašović

Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student informacijskih tehnologija da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje su primarne teme koje će biti istražene unutar ovog odsjeka?

Program informacijskih tehnologija s ovogodišnjom temom “odgovorno kodiranje” namijenjen je kreativcima i budućim inženjerima koje pored tehnologije interesuju i teme internet sloboda i prava, borbe protiv online cenzure, internet nadzora, te ih zanima kako njihov rad i kreativna tehnička rješenja mogu pomoći društvu i zajednici u kojoj žive. Također, spajajući umjetnosti i tehnologiju, polaznici akademije će zaviriti u svijet apstraktne umjetnosti podržane tehnologijom i istražiti kako se ta magija može primijeniti u praksi.

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

U sedam dana akademije, polaznici će razgovarati s guruima otvorenog koda i slobodnog softvera koji su radili i rade na nekim od najvažnijih projekata današnjice; naučiti osnove cyber sigurnosti i vidjeti kako mreža honeypotova postavljenih na internetu u Bosni i Hercegovini radi u stvarnom vremenu, te se uključiti u diskusije o umjetnoj inteligenciji i njenim primjenama i saznati više o etici u AI-u. Zajednički ćemo raditi na razvoju "softvera u stvarnom životu" kako bismo podržali rad organizacija u Bosni i Hercegovini koje se bave problemima kao što su korupcija ili ekologija.

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na ovom programu, sa polaznicima će raditi 15 predavača, među kojima su gurui otvorenog koda i slobodnog softvera koji su radili i rade na nekim od najvažnijih projekata današnjice.

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje.

Da li ću u okviru programa posjetiti druge firme i organizacije?

Da, ovaj program obuhvata posjete i saradnje sa drugim firmama i organizacijama, kao što su International Burch University, Cyber Security Excellence Center i druge.

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: