Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Informacijske tehnologije: odgovorno kodiranje

Spajajući tehnologiju koja prožima sve segmente modernog života i oblasti građanskog angažmana i etike, program Informacijske tehnologije: odgovorno kodiranje nudi odgovore na pitanja digitalnih prava, internet sigurnosti, vještačke inteligencije i općenito korištenju tehnologije kao sredstva društvene promjene.

Predavači

Santiago Zarate

opensuse.org

Santiago je Veneculeanac koji živi u Njemačkoj i koji je preko 30 godina aktivan član i zaljubljenik u Free software i Open Source zajednicu.

Boris Brkan

Fondacija Ekipa

Jedan od osnivača Fondacije Ekipa iz Sarajeva. Diplomirao je računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, istovremeno postavši jedan od pionira područja informacionih tehnologija poznatih kao Civic Tech.

Domen Savič

Građanin D

Diplomant fakulteta novinarstva sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani i vodi NVO za digitalna prava, Građanin D, u Sloveniji. Fokusirajući se na digitalnu privatnost i sigurnost, medijsku pismenost i aktivno građanstvo, Građanin D zagovara otvoreni web, ličnu privatnost i osnaženog građanina.

Aida Mahmutović

BIRN / Detektor

"Internet Governance" je u fokusu Aidinog profesionalnog djelovanja  od  2011. godine. Na Helem Nejse Talent Akademiji vodit će radinocu "Prava na internetu vs ljudska prava - postoji li razlika?"

Jurica Banić

Cyber Security Excellence Center

Jurica je iskusan IT stručnjak koji radi kao Chief Infrastructure Officer u Cyber Security Excellence Centru koji će biti domaćini Cyber security dana odsjeka za informacione tehnologije Helem Nejse Talent Akademije.

Aleksandar Đurić

Cyber Security Excellence Center

Aleksandar Đuric je stručnjak za cyber sigurnost sa impresivnim iskustvom kao Tehnički lider i menadžer. Vodio je timove za sajber sigurnost i kreirao strategije za efikasno upravljanje incidentima.

Enes Halilović

Cyber Security Excellence Center Sarajevo

Enes Halilović je mrežni arhitekt sa više od 15 godina iskustva, trenutno radi kao Voditelj mrežnih tehnologija u CSEC-u Njegova stručnost obuhvata dizajniranje i implementaciju ICT infrastruktura, konfigurisanje i održavanje mrežnih uređaja vodećih proizvođača poput Cisco Systems i Juniper Networks...

Jasmin Kevrić

Internacionalni Burch Univerzitet

Dekan Fakulteta za inženjering, prirodne i medicinske nauke Internacionalnog Burch Univerziteta. Na Helem Nejse Talent akademiji vodit će radionice posvećene Umjetnoj inteligenciji na programu "Informacione tehnologije: Odgovorno kodiranje"

Vedran Ljubović

Ministry of Programming

Vedran Ljubović nekadašnji je profesor Elektrotehničkog fakultetua Univerziteta Sarajevo u zvanju docenta. Odbranio je doktorat na temu pretraživanja slika u JPEG kompresovanom domenu 2015. godine.

Abdulah Jamak

Atlantbh

Abdulah je završio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu i danas radi kao DevOps inženjer. Dio karijere je proveo u Rimac Automobilima i tamo upoznao rad u brzo rastućem i (pre)dinamičnom okruženju. Trenutno je zaposlen u kompaniji Atlantbh jednoj od najprominentnijih IT kompanija u BiH.

Redžinald Šimek

Redžinald Šimek je filmski i televizijski montažer. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Dugogodišnje iskustvo unutar filmske industrije rezultiralo je nagrađivanim regionalnim filmovima i TV serijama. Pored toga, učestvuje na različitim projektima sa naglaskom na istraživanja unutar novih medija.

Faruk Šabanović

Faruk Šabanović povezuje eksperimentalnu animaciju i kinetičke, nelinearne narativne strukture istražujuci alternativne načine pripovijedanja na sjecištima umjetnosti, kulture, i tehnologije. Njegovo radno iskustvo uključuje rad u velikim i malim studijima za animaciju i film kao scenarista, redatelj, dizajner i umjetnik, a Izlagao je i nastupao u brojnim pozorištima, galerijama, muzejima, kinima i festivalima u svijetu. Studirao je na Prirodno-Matematičkom Fakultetu i Akademiji Likovnih Umjetonsti Univerziteta u Sarajevu, a stekao je titulu magistra nauka iz kulture, umjetnosti i tehnologije na prestiznom MIT-u.

Orhan Gazibegović

eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini

Orhan obavlja funkcije Unit Managera u kompaniji Monri Payments te funkciju Predsjednika u eCommerce asocijaciji u BiH, gdje je angažovan na unapređenju digitalne trgovine s ciljem razvoja online tržišta naše zemlje. Njegova stručnost i predanost su neprocjenjivi resursi za eCommerce zajednicu u Bosni i Hercegovini. Trenutno fokusiran na inovativne načine plaćanja i unapređenje eCommerce poslovanja u Bosni i Hercegovini, Filantropiju, te vitalne inicijative za digitalnu transformaciju na državnom nivou.

Program

Open Source Crash Course

Santiago Zarate
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

"How your phone might depend on the work of a carpenter who codes for fun." - Radionica "Open Source Crash Course" donosi fundamentalna znanja o tome kako Free Software i Open Source zajednice funkcionišu.

Digitalna prava i aktivno građanstvo

Domen Savič
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Kako se ljudska prava reguliraju u online sferi i koja je uloga pojedinca kao branitelja ljudskih prava u informacijskom društvu? Kakva je problematika net neutralnosti, zašto postoji sve veća potreba za medijskom pismenošću i kako osnažiti pojedinca da se brani od nadzora i cenzure?

Prava na internetu vs ljudska prava - postoji li razlika?

Aida Mahmutović
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Radionica istražuje vezu između prava na internet i ljudskih prava. Pitanja u fokusu su: Kako su povezani? Koje izazove donosi tehnološki napredak? Da li zahtijevaju specifičan pristup? Pridružite se kako bismo produbili razumijevanje i promovirali zaštitu prava na internetu.

Umjetna inteligencija - Presjek stanja i budući trendovi

Jasmin Kevrić
Univerzitet Burch (IBU)

Predavanje će pokriti temeljne koncepte umjetne inteligencije i zadubiti se u relevantne aplikacije poput upotrebe umjetne inteligencije za analizu EEG signala u interfejsima mozak-računalo i istražiti kako umjetna inteligencija može poboljšati sigurnost mreže.

Introduction to Civic tech

Boris Brkan
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Na radionici "Introduction to Civic Tech" otkriti ćemo šta je to Civic Tech, kako se klasificiraju informacioni sistemi u ovoj oblasti i šta su preduslovi za uspješnost ovakvih sistema u svakodnevnoj primjeni.

Posjeta kampusu Međunarodnog Burch Univerziteta

Univerzitet Burch (IBU)

Prije početka dana imat ćemo priliku posjetiti kampus Međunarodnog univerziteta Burch (IBU). Ovaj posjet omogućit će vam da se upoznate s okolinom i resursima univerziteta, kao i da se osjećate udobno i pripremljeno za predstojeće predavanje.

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kako je pristupačnost produkcije transformirala način na koji kreiramo muziku?

Inntervju: Tihomir Radić

News image

Naracija i emocija u novinarstvu: Koje granice postavlja etika?

Intervju: Branko Čečen

News image

Fenomen retro dizajna: JUS Project na Talent Akademiji

U vremenu u kojem tehnologija napreduje nevjerovatnom brzinom a digitalni svijet postaje sve dominantniji, jedna pojava privlači posebnu pažnju dizajnerske zajednice i šire publike - fenomen.

News image

Helem Nejse Talent Akademija na više lokacija u Sarajevu

Helem Nejse Talent Akademija ove godine nudi svoj program na više različitih lokacija u Sarajevu. Lokacije su pažljivo odabrane kako bi pružile inspirativno okruženje i praktično iskustvo...

News image

Kako se upisati na Helem Nejse Talent Akademiju 2024?

Helem Nejse Talent Akademija je sedmodnevni program edukacije i usavršavanja u oblasti kreativnih industrija i pruža jedinstvenu priliku mladim talentima da istraže svoje potencijale...

News image

Muzika koja oživljava svijet video igara

U svijetu video igara, muzika nije samo pozadinska pratnja, već ključni faktor koji doprinosi atmosferi, emociji i dinamici igre. Kompozitori poput Nobuo Uematsu, Jesper Kyd i Yoko Shimomura

Kako aplicirati?

How to apply image

Pronađi program koji ti najviše odgovara

Pogledaj pet programa Helem Nejse Talent Akademije, njihove predavače i sadržaj i pronađi onaj koji ti najviše odgovara. Nudimo ljetnu školu iz oblasti kreativnog pisanja, novinarstva, muzičke produkcije, informacionih tehnologija, te grafičkog dizajna i animacije.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Registrujte se i aplicirajte na program koji vas zanima

Nakon registracije na stranicu, aplicirajte za program koji vas najviše interesuje. U aplikaciji trebate odgovoriti na pet jednostavnih pitanja, priložiti biografiju, motivacijsko pismo i prijašnje radove iz ove oblasti, ukoliko ih imate.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Izbor najboljih kandidata

U suradnji s predstavnicima i predavačima svakog programa, najbolje aplikante ćemo pozvati na online intervju, a nakon toga, najbolje od njih pozvati da potpišu stipendiju za Helem Nejse Talent Akademiju.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Potpisivanje stipendije

Najbolji kandidati će potpisati stipendiju koja pokriva troškove puta, smještaja, hrane i pića, te vas dovodi na nezaboravno sedmodnevno iskustvo u Sarajevu.

1
2
3
4
Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student informacijskih tehnologija da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje su primarne teme koje će biti istražene unutar ovog odsjeka?

Program informacijskih tehnologija s ovogodišnjom temom “odgovorno kodiranje” namijenjen je kreativcima i budućim inženjerima koje pored tehnologije interesuju i teme internet sloboda i prava, borbe protiv online cenzure, internet nadzora, te ih zanima kako njihov rad i kreativna tehnička rješenja mogu pomoći društvu i zajednici u kojoj žive. Također, spajajući umjetnosti i tehnologiju, polaznici akademije će zaviriti u svijet apstraktne umjetnosti podržane tehnologijom i istražiti kako se ta magija može primijeniti u praksi.

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

U sedam dana akademije, polaznici će razgovarati s guruima otvorenog koda i slobodnog softvera koji su radili i rade na nekim od najvažnijih projekata današnjice; naučiti osnove cyber sigurnosti i vidjeti kako mreža honeypotova postavljenih na internetu u Bosni i Hercegovini radi u stvarnom vremenu, te se uključiti u diskusije o umjetnoj inteligenciji i njenim primjenama i saznati više o etici u AI-u. Zajednički ćemo raditi na razvoju "softvera u stvarnom životu" kako bismo podržali rad organizacija u Bosni i Hercegovini koje se bave problemima kao što su korupcija ili ekologija.

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na ovom programu, sa polaznicima će raditi 15 predavača, među kojima su gurui otvorenog koda i slobodnog softvera koji su radili i rade na nekim od najvažnijih projekata današnjice.

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje.

Da li ću u okviru programa posjetiti druge firme i organizacije?

Da, ovaj program obuhvata posjete i saradnje sa drugim firmama i organizacijama, kao što su International Burch University, Cyber Security Excellence Center i druge.

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: