Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Grafički dizajn i animacija: Istraživanje vizualnih narativa

U svijetu slike, dizajneri i animatori kreiraju našu stvarnost. Od dizajniranja za muzičke festivale, naslovnice knjiga i teatarskih predstava, do odnosa prema kulturnom naslijeđu i teoriji vizualne kulture, program Grafički dizajn i animacija: Istraživanje vizualnih narativa nudi jedan kompletan i profesionalan pristup kreiranju stvarnosti oko nas.

Predavači

Aleksandra Jevremović

Fondacija Ekipa

Aleksandra je arhitektica, dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, strastvena prema svim oblicima vizualne umjetnosti. S pozadinom u arhitekturi, njena ilustratorska praksa ima humanistički pristup, stavljajući ljudsko iskustvo u središte svog rada.

Lejla Panjeta

Sarajevo School of Science and Technology Sarajevo

Prof. dr. Lejla Panjeta je autor knjiga i članaka o filmu, umjetnosti i medijima. Njena stručna akademska oblast je Filmske studije i vizuelne komunikacije, a istraživački interesi su film i mitologija.

Sandro Drinovac

Akademija Likovnih Umjetnosti Sarajevo

Kao profesionalni grafički dizajner djeluje od 2005 godine. U početku radi kao suosnivač studija za dizajn Hot Shop gdje je stekao značajno iskustvo radom u oglašivačkoj industriji radeći na oblikovanju kreativnih rješenja za komercijalne klijente, ali i radom na različitim projektima od kulturne i društvene važnosti

JUS PROJEKT

JUS PROJEKT

JUS je umetnički projekt, čije ime smo preuzeli od poznate skraćenice JUS, koja je obeležavala jugoslovenski univerzalni standard. Naša osnovna ideja sa projektom JUS je bila i ostaje, da mlade stvaraoce, dizajnere, inžinjere i širu javnost podsjetimo, da je tadašnji odnos prema stvaranju i dizajnu bio moderan, prepoznatljiv i skladan sa potrebama ljudi u kontekstu vremena i prostora.

Haris Jusović

Jusa Originals

Haris Jusovic je grafički dizajner i vizuelni umjetnik, svakodnevno kroz svoje postere i poeziju propituje bh. društvenu situaciju, te na sarkastičan i simpatičan način tematiziraju svakodnevne životne situacije, kao i popularnu mainstream kulturu.

Tamara Pešić

Fakultet umjetnosti Univerziteta u Prištini – K.M.

Docent na predmetu Pismo sa tipografijom na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini – Kosovska Mitrovica i lettering artist. Na Helem Nejse Talent Akademiji će voditi radionicu "Slova u fokusu".

Imelda Ramović

Studio Imeldy

Imelda Ramović je art direktorica, dizajnerica i ilustratorica specijalizirana za područja oglašavanja, umjetnosti i kulture. Na Talent Akademiji održat će predavanje "Dizajn ambalaže: Od koncepta do kreativnosti" i radionicu "Behind the scenes: Case studies Studio Imeldy".

Maja Rubinić

Udruga Rezon

Maja Rubinić je akademska slikarica i magistar likovne kulture iz Mostara. Pripada generacijama ALU Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Sarajevu stasalima iza 2000.

Bojan Hadzihalilović

ALU Sarajevo, Agencija Fabrika

Bojan Hadžihalilović je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje predaje na Odsjeku za grafički dizajn. Istovremeno, također predaje vizualne komunikacije na Arhitektonskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti.

Ranko Anđelić

Animator i ilustrator

Ranko Anđelić je režiser animacije i pokretne grafike kao i ilustrator sa preko dvadeset godina iskustva u kreativnoj industriji kao i u umjetničkoj i obrazovnoj sferi. Na HNTA Akademiji održat će predavanje na temu: "Uvod u eksperimentalnu animaciju".

Mladen Đukić

AEON Production

Mladen Đukić je producent, animator i reditelj iz Banjaluke sa preko 20 godina iskustva u radu na filmu i televiziji. Vlasnik je Aeon produkcije i redovni profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Program

Behind the scenes – Case studies

Ranko Anđelić
Vila Braun

Drugi blok će se sastojati od prezentacije mojih radova kroz koje ćemo se osvrnuti kako na komercijalne primjene animacije tako i na poveznice sa nekim od primjera iz prvog bloka.

Animacija u 22. vijeku

Mladen Đukić
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Animacija u 22. vijeku - Zašto uopšte učiti i koristiti animaciju u nadolazećem vremenu automatizacije, mašinskog učenja i kreativnih alata koji ubrzavaju, pa čak i mijenjaju animatore?

Once upon a time in Sarajevo

Imelda Ramović
Vila Braun

Radionica dizajna ambalaže istražit će kreativne potencijale inspirirane 40. godišnjicom Olimpijade u Sarajevu '84 pod nazivom Once upon a time in Sarajevo. Sudionici će imati priliku istražiti složene aspekte dizajna ambalaže kroz praktične zadatke, potičući kritičko razmišljanje i razvoj inovati

Osnove animacije- Zoetrope

Ranko Anđelić
Vila Braun

Učesnici će na radionici eksperimentisati sa zoetrope-om kao jednim od najstarijih i najbazičnijih načina stvaranja jednostavnih animiranih loop-ova. Ova tehnika će služiti tome da učesnici na jednostavan i razigran način uđu u svijet animirane/pokretne slike i dobiju osjećaj za vrijeme i pokret.

Razumijevanje nostalgije - pogonsko gorivo za budućnost - Part II

JUS PROJEKT
Vila Braun

Radionica će se osvrnuti na kultne proizvode produkt dizajna Jugoslavije te propitivati estetske i sociološke kontekste jugoslavenskog dizajna kroz stvaranje modernih retro dizajnerskih koncepta.

Radionica - "JUS project"

JUS PROJEKT
Vila Braun

..

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kazalište i komedija: razvoj, promjene, budućnost i društvena uloga

Intervju: Boris Senker

News image

Šta je "Civic Coding" i kako doprinosi boljem društvu?

Intervju: Santiago Zarate

News image

Uloga novinara u borbi protiv nejednakosti

Intervju: Aulonë Kadriu

News image

Kako su se estetski standardi i preferencije u dizajnu promijenili u decenijama iza nas?

Intervju: JUS Projekt

News image

Vodi li napredak tehnologije sigurnijem online prostoru?

Intervju: Domen Savič

News image

Je li komedija snažno oružje za pozivanje na odgovornost onih koji imaju moć?

Intervju: Almir Bašović

Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student dizajna da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje će teme biti obrađene na ovom odsjeku?

Naglasak je stavljen na razvijanje dizajnerskog razmišljanja i rješavanje kreativnih problema, uz promicanje važnosti slobode i igre u kreativnom procesu. Kroz teme kao što su subkulture i vizualni jezik, brendiranje kulturnog nasljeđa, tipografija, dizajn pakovanja i plakatiranje, polaznici će istražiti široki spektar dizajnerskih disciplina. Osim toga, program će otvoriti vrata u novu dimenziju slike i vremena kroz osnove animacije, pružajući jedinstvenu priliku za eksperimentiranje i dekonstrukciju kreativnog procesa.

Trebam li biti sposoban raditi u određenom software-u da bih učestvovao?

Da bi pohađali program Grafičkog dizajna i animacije, polaznici trebaju biti sposobni raditi u programima Adobe Photoshop i Adobe Ilustrator.  

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

Ovaj intenzivni program fokusira se na praktične zadatke i radionice iz različitih oblasti, pružajući polaznicima hands-on pristup koji je ključan za razvoj njihovih dizajnerskih vještina. Kroz četiri radionice koje ne zapostavljaju i manuelni rad na fizičkom mediju, cilj je osnažiti kreativni proces i potaknuti eksperimentisanje. Vrhunac programa je produkcija animiranog serijala Bruca Braca Bruda Brada, gdje će polaznici moći primijeniti stečeno znanje u stvaranju autentičnih vizualnih priča.

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na ovom programu, sa polaznicima će raditi 11 predavača a radi se o emimentnim dizajnerima, univerzitetskim profesorima, regionalno dokazanim profesionalcima iz oblasti grafičkog dizajna i animacije.

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje. 

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: