Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Kreativno pisanje: Komedija

Od antičke komedije do rada na animiranom youtube serijalu BBBB, program Pisanje za 21. stoljeće pokazuje značaj komedije u ljudskoj historiji, njenu ulogu u društvenoj kritici i njenu moć da načini promjene u svijetu.

Predavači

Matija Bošnjak

Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet

Asistent na katedri za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i doktorant doktorskog studija “Književnost i kultura”.

Almir Bašović

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Rođen 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je na Odsjeku za komaparativnu književnost i informacijske znanosti zaposlen kao redovni profesor. Stalni je suradnik Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Boris Senker

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Boris Senker rođen je u Zagrebu 1947. Gimnaziju je pohađao u Puli. Komparativnu književnost i anglistiku studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1971. diplomirao, 1982. doktorirao a od 1971. do odlaska u mirovinu 2015. predavao teatrološke kolegije na Odsjeku za komparativnu književnost. Od 1990. redovito surađuje, kao vanjski urednik, s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža u Zagrebu. Redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine

Jelena Mijović

Atelje 212

Diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radila na televiziji, pisala scenarija za mnogobrojne emisije iz kulture i dečje TV serijale. Od 1996. do 2004. predavala dramaturgiju na Katedri za dramaturgiju i bila konsultant za TV scenario na Katedri za TV režiju Akademije umetnosti.

Svetislav Jovanov

Sterijino pozorje

Svetislav Jovanov je dramaturg i teatrolog. Radio je kao dramaturg i urednik u Dramskom programu TV Novi Sad, Srpskom narodnom pozorištu kao direktor Drame. Obavljao je funkciju selektora Sterijinog Pozorja. Autor je niza eseja i knjiga o pozorištu, savremeonoj jugoslovenskoj i srpskoj drami i teoriji dramskih žanrova.

Faruk Lončarević

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Rođen je 1975. u Sarajevu gdje je pohađao Akademiju scenskih umjetnosti tijekom opsade i diplomirao na odsjeku režije. Bio je selektor Sarajevo Film Festivala, direktor Kinoteke BiH, reditelj na BHRT-u gdje je režirao preko 150 sati raznih vrsta programa. Režirao je desetak pozorišnih predstava i autor je preko 100 teoretskih članaka o filmu što u domaćim, što u stranim publikacijama, kao i teoretske knjige “Dugački kadar historije”.

Selma Alispahić

Sarajevski ratni teatar

Prvakinja drame teatra Sartr jedna je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih teatarskih i filmskih glumica. U svom bogatom glumačkom opusu odigrala je uloge kao što su Ana Karenjina, Sylvia Plath, Hasanaginica, Carmela, Karolina Nojber, Katarina Kosača i mnoge druge. Živjela je i radila u Londonu, igrala je u Kraljevskom nacionalnom teatru, Complicite teatru, Young Vic teatru, BBC radiju, snimila film za Channel 4 i sarađivala sa velikim imenima britanske umjetničke scene, među njima Simon McBurney, Juliet Stevenson, Tim Supple, Jane Birkin, Paul Yule, Kathryn Hunter, James Fox…

Program

Komedija i smijeh

Matija Bošnjak
Vila Braun

Smijeh je fenomen koji su tumačile i pokušavale objasniti različite nauke, od biologije, preko psihologije, pa sve do antropologije. U domenima poetike književnosti i estetike umjetnosti, smijeh bi se mogao smatrati jednim od estetskih efekata komedije....

Aristofan

Almir Bašović
Vila Braun

Tema predavanja jeste pokušaj da se barem ugrubo odgovori na pitanje: šta je to danas ostavština Aristofanove komedije?

Aristofan (Radionica)

Almir Bašović
Vila Braun

Radionica je nastavak predavanje na temu: šta je to danas ostavština Aristofanove komedije?

Komedija dell’arte

Boris Senker
Vila Braun

Uvodni dio predavanja bio bi posvećen povijesnom određenju komedije dell'arte i njezinim glavnim značajkama: početak glumačkog profesionalizma; gluma kao obiteljska i cehovska djelatnost; žene na pozornici; opseg „tržišta“ na kojem družine nude svoje „usluge“; odnos prema tradiciji; maske...

Komedija dell’arte (Radionica)

Boris Senker
Vila Braun

Radionica posvećena povijesnom određenju komedije dell'arte i njezinim glavnim značajkama: Ova radinoca je nastavak uvodnog predavanja na temu "Komedija dell’arte".

MAKE ‘EM LAUGH (Nasmij ih)

Faruk Lončarević
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Ovo masterclass predavanje se fokusira na suptilni balans elemenata filma potrebnih za komički efekat.

Vijesti

Sve vijesti
News image

Kako je pristupačnost produkcije transformirala način na koji kreiramo muziku?

Inntervju: Tihomir Radić

News image

Naracija i emocija u novinarstvu: Koje granice postavlja etika?

Intervju: Branko Čečen

News image

Fenomen retro dizajna: JUS Project na Talent Akademiji

U vremenu u kojem tehnologija napreduje nevjerovatnom brzinom a digitalni svijet postaje sve dominantniji, jedna pojava privlači posebnu pažnju dizajnerske zajednice i šire publike - fenomen.

News image

Helem Nejse Talent Akademija na više lokacija u Sarajevu

Helem Nejse Talent Akademija ove godine nudi svoj program na više različitih lokacija u Sarajevu. Lokacije su pažljivo odabrane kako bi pružile inspirativno okruženje i praktično iskustvo...

News image

Kako se upisati na Helem Nejse Talent Akademiju 2024?

Helem Nejse Talent Akademija je sedmodnevni program edukacije i usavršavanja u oblasti kreativnih industrija i pruža jedinstvenu priliku mladim talentima da istraže svoje potencijale...

News image

Muzika koja oživljava svijet video igara

U svijetu video igara, muzika nije samo pozadinska pratnja, već ključni faktor koji doprinosi atmosferi, emociji i dinamici igre. Kompozitori poput Nobuo Uematsu, Jesper Kyd i Yoko Shimomura

Kako aplicirati?

How to apply image

Pronađi program koji ti najviše odgovara

Pogledaj pet programa Helem Nejse Talent Akademije, njihove predavače i sadržaj i pronađi onaj koji ti najviše odgovara. Nudimo ljetnu školu iz oblasti kreativnog pisanja, novinarstva, muzičke produkcije, informacionih tehnologija, te grafičkog dizajna i animacije.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Registrujte se i aplicirajte na program koji vas zanima

Nakon registracije na stranicu, aplicirajte za program koji vas najviše interesuje. U aplikaciji trebate odgovoriti na pet jednostavnih pitanja, priložiti biografiju, motivacijsko pismo i prijašnje radove iz ove oblasti, ukoliko ih imate.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Izbor najboljih kandidata

U suradnji s predstavnicima i predavačima svakog programa, najbolje aplikante ćemo pozvati na online intervju, a nakon toga, najbolje od njih pozvati da potpišu stipendiju za Helem Nejse Talent Akademiju.

1
2
3
4

Kako aplicirati?

How to apply image

Potpisivanje stipendije

Najbolji kandidati će potpisati stipendiju koja pokriva troškove puta, smještaja, hrane i pića, te vas dovodi na nezaboravno sedmodnevno iskustvo u Sarajevu.

1
2
3
4
Snake Snake mobile

FAQs

Saznajte odgovore na najčešća pitanja vezana za Helem Nejse Talent Akademiju.

Da li moram biti student književnosti ili dramaturgije da bih se prijavio?

Helem Nejse Talent Akademija pruža jednake šanse za upis svim budućim profesionalcima iz srodnih domena kreativnih industrija. Ne zahtijevamo da aplikanti budu studenti ili imaju završene fakultete, ali pri ocjenjivanju aplikacija uzimamo u obzir svako relevantno iskustvo iz polja koje aplikant/ica navede.

Koje će teme biti obrađene na ovom odsjeku?

Tema obrazovnog programa u oblasti Pisanje za 21. stoljeće je komedija i njena društvena uloga između domena zabave i političke kritike. Od teorije antičkog teatra do našeg animiranog serijala BBBB, od teorije smijeha i komike do analiza savremenih filmova i logike sitkoma, od razvijanja vlastite komične scene do njenog igranja s profesionalnim glumcima, ovaj program će izoštriti vaše spisateljske, ali i kritičke sposobnosti.

Postoji li određena obavezna literatura koju moram pročitati?

Polaznicima koji budu izabrani biti će dostavljen spisak preporučene literature koju trebaju pročitati prije predavanja/radionice.

Kako će se odvijati nastava i da li je planiran praktični rad?

Kombinirajući teoretska predavanja i praktične zadatke pod mentorstvom pisaca, univerzitetskih profesora, profesionalaca iz kreativnih industrija pozorišta, filma, televizije, kao i izdavaštva - ovaj program će budućim autoricama i autorima omogućiti da već stečena znanja o književnosti, umjetnosti, pozorištu i filmu, prošire, a vlastiti talent stave pred izazov intenzivnog usavršavanja. 

Koliko predavača ću imati na svom odsjeku?

Na programu Kreativnog pisanja, sa polaznicima će raditi devet predavača a radi se o emimentnim piscima, univerzitetskim profesorima, profesionalcima iz kreativnih industrija pozorišta, filma, televizije, kao i izdavaštva.

Da li ću tokom Akademije moći sarađivati sa drugim odsjecima?

Da, upravo saradnja među učesnicima i predavačima sa različitih programa je jedan od najbitnijih segmenata Helem Nejse Talent Akademije. Segmenti saradnje između odsjeka su predviđeni agendom a i učesnici su slobodni da je iniciraju u toku Akademije i nakon nje. 

Da li ću nakon završetka programa dobiti certifikat?

Po završetku Akademije, učesnici dobijaju certifikat o uspješno završenoj Helem Nejse Talent Akademiji sa potpisima svih predavača sa odabranog programa.

Kako mogu aplicirati?

Aplicirati možeš popunjavanjem online forme koje se nalazi na našoj web stranici. Svaki program ima zasebnu aplikacionu formu i možeš aplicirati samo za jedan od odsjeka akademije.

Imate dodatna pitanja?

Za sva pitanja o ovom studiskom programu ili Akademiji u cjelini molimo vas da koristite ovu formu: