Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Predavači

Lecturer image
Lecturer

Svetislav Jovanov

Sterijino pozorje

Svetislav Jovanov je dramaturg i teatrolog. Radio je kao dramaturg i urednik u Dramskom programu TV Novi Sad, Srpskom narodnom pozorištu kao direktor Drame. Obavljao je funkciju selektora Sterijinog Pozorja. Autor je niza eseja i knjiga o pozorištu, savremeonoj jugoslovenskoj i srpskoj drami i teoriji dramskih žanrova.

Lecturer image
Lecturer

Selma Alispahić

Sarajevski ratni teatar

Prvakinja drame teatra Sartr jedna je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih teatarskih i filmskih glumica. U svom bogatom glumačkom opusu odigrala je uloge kao što su Ana Karenjina, Sylvia Plath, Hasanaginica, Carmela, Karolina Nojber, Katarina Kosača i mnoge druge. Živjela je i radila u Londonu, igrala je u Kraljevskom nacionalnom teatru, Complicite teatru, Young Vic teatru, BBC radiju, snimila film za Channel 4 i sarađivala sa velikim imenima britanske umjetničke scene, među njima Simon McBurney, Juliet Stevenson, Tim Supple, Jane Birkin, Paul Yule, Kathryn Hunter, James Fox…

Lecturer image
Lecturer

Jelena Mijović

Atelje 212

Diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radila na televiziji, pisala scenarija za mnogobrojne emisije iz kulture i dečje TV serijale. Od 1996. do 2004. predavala dramaturgiju na Katedri za dramaturgiju i bila konsultant za TV scenario na Katedri za TV režiju Akademije umetnosti.

Lecturer image
Lecturer

Faruk Lončarević

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Rođen je 1975. u Sarajevu gdje je pohađao Akademiju scenskih umjetnosti tijekom opsade i diplomirao na odsjeku režije. Bio je selektor Sarajevo Film Festivala, direktor Kinoteke BiH, reditelj na BHRT-u gdje je režirao preko 150 sati raznih vrsta programa. Režirao je desetak pozorišnih predstava i autor je preko 100 teoretskih članaka o filmu što u domaćim, što u stranim publikacijama, kao i teoretske knjige “Dugački kadar historije”.

Lecturer image
Lecturer

Boris Senker

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Boris Senker rođen je u Zagrebu 1947. Gimnaziju je pohađao u Puli. Komparativnu književnost i anglistiku studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1971. diplomirao, 1982. doktorirao a od 1971. do odlaska u mirovinu 2015. predavao teatrološke kolegije na Odsjeku za komparativnu književnost. Od 1990. redovito surađuje, kao vanjski urednik, s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža u Zagrebu. Redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine

Lecturer image
Lecturer

Almir Bašović

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Rođen 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je na Odsjeku za komaparativnu književnost i informacijske znanosti zaposlen kao redovni profesor. Stalni je suradnik Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Snake Snake mobile